Geleceğin dünyasında robotlar üç robot yasasına göre dünyada insanın kölesi olarak yaşamaya başlarlar ama bu uzun sürecek midir?
Ben Robot Isaac Asimov Kitap Özeti Üç Robot Yasası. Amerikalı biyokimyacı, yazar Asimov bilim kurgu edebiyatının ve bilime ilham veren yazarların başını çeker. Robot serisi, Vakıf serisi romanları, Galaktik İmparatorluk seri romanları ile hayalleri zorlamasını da bilen bir yazar. Benim ilgimi daha çok robotlar ve romanları ve hikayeleri çekiyor. Siborglar, posthümanizm, transhümanizm, bilinçli robotlar insan gibi uzak geleceğin dünyasını hayal edebilmek pek de kolay olmasa gerek diye düşünüyorum.
Gelecekte insan kesinlikle hem yapay zekayı yaratacak hem de kendini varlığını bir üst veriyona güncelleyecek. Çoğu bilim kurgu kitabı gibi film uyarlaması da yapıldı. Her ne kadar kitapta her bölüm farklı bir öyküden oluşsa da film uyarlamasında kaçak robot konu ediliyor. Filmi de izleyebilirsiniz ama kitap ile tam benzerlik içermiyor.
Ben Robot Isaac Asimov Kitap Özeti İncelemesi Alıntılar
Kitap robot öykülerinden oluşuyor. Aslında her öykü az çok birbiri ile bağlantılı. Uzmanlar, robot psikologu, mühendisler aynı kişiler. İlk öyküde insana yardım eden ve insanın efendisi olduğu için, insanı sırtında taşıyan robotlar var. Daha sonra robotlar dünyada yasaklanıyor. İlk üç öyküde Hızlı, Şiirn, Dave robotlarının öyküleri anlatılıyor. İlk robot yasayı ile ilgili çelişki yaşayan Hızlı, Merkür’de maden çıkartan Donovan ve Powell’in sıcak gezegende az kalsın kül olmalarına neden olacaktır. Hızlı daha sonra da yaşanacak olan robotların üç yasa ile ilgili ikilemlerin ilkini uy aşayacaktır.
Şirin ise kendini peygamber sanan ve bütün robotların bilinmeyen bir yaratıcı gücün yarattığı varlıklar olduğuna inanır. Ama yimne de birinci yasaya uygun davranacaktır. Donovan ve Powell’i kendi dinlerine girmeleri için ısrar ederek onları bir odaya kapatır. Dünya ise güneş fırtınasının ortasında kalıp yok olma tehlikesindedir. Ama yine de görevini başarı ile yerine getirir. Aklı karışan ve asteroid madenciliği yapan, birinci yasayı esneten zeki ve insnadan saklanan robotu bulmak için de ekip çok uğraşır.
Robotlar artık ışık hızına yakın seyahati ve galaksinin ötesine gitmeyi bile keşfederler. Artık insanlar dünyada robotları çalıştırmazlar. Robotlar dünyadışında başka işlerde çalışırken de akıllanırlar. Özellikle sadece beyinden oluşan ve makineleir kontrol eden yapay zeka, geleceği tahmin ettiğini iddia eden robotun öyküsü de ilgi çekicidir. Beyazperdeye de ilham olan öyküler.
Ben Robot Kitap Yorumu Konusu
Kitabı okurken kendinizi Netflix’in robotları konu alan dizilerini izler gibi hissedeceksiniz. Doctor Who’nun garip öyküleri gibi bir anda kendinizi tuhaf bir öykünün içinde evrenin bir köşesinde bulmanız da olasılıklar dahilinde. Roman, yapay zeka, bilinçli robotlar, robotinsnalar gibi belki de birkaç yüzyıl içinde görebileceğimiz dünya teknolojilerini öykülüyor. Öykülerde olayların bir kısmı 22. yüzyılın sonunda bir kısmı da 23. yüzyılın başlangıcında geçiyor. Özgür irade, robotların bir gün insan ırkını yok edip kendi hakimiyetlerini sürdürmek istemeleri gibi konular da çok iyi anlatılıyor. Son 20 yılda hatta 30 yılda yapılan bilim kurgu filmlerinin çoğundan izler bulmak da mümkün. Yine robot psikologu adındaki yeni bir meslek de var. Pozitronik beyin (artık ne demekse) gibi ilginç tabirler de dikkat çekici. Ben Robot kesinlikle okunmalı. Daha fazla hayal gücün eihtiyacımız var.
Kılık değiştirmiş ve artık insanların arasına katılmış tamamen insana benzeyen bir robotu nasıl bulurdunuz? Bu konuda bilim kurgu filmlerinin en zevilen konularından birisiydi. Geleceğin robotları, yarı robot insnaları ve insan sonrası kendi vücudundan tamamen kurtulup bilinç olarak istediği forma giren yeni insanı, günümüz biliminin hayali.
Alıntılar
🍭O halde siz robotsuz dünyayı hatırlamıyorsunuz. Bir zamanlar insanlar kainatın karşısında yapayalnızdılar. Hiç dostları yoktu ama şimdi ona yardım eden yaratıklar var. Ondan daha güçlü, daha sadık, daha yararlı ve kendine son derece bağlı yaratıklar. İnsanlık anık yalnız değil. Konuya bu açıdan baktınız mı hiç?
🍭Onu ikimizin oluşturduğuna inanmıyor. Dünya’nın, yıldızların ya da uzayın var olduğuna da.» «Satürn adına! Başımızda deli bir robot var anlaşılan.» «Her şeyi kendi başına çözümleyecekmiş.
🍭Bu Robotlar, farkında olmadan insanların onlardan aşağı yaratıklar olduğunu düşünüyorlar. Bizi o robotlara karşı koruyan Birinci Yasa da kafalarına eksik yerleştirilmiş. Onlar dengesiz. Sonra burada genç bir adam tiksinti ve öfkeyle bir robota çıkıp gitmesini, ortadan kaybolmasını söylemiş. Hem de onu aşağılayarak. Evet, robot bu emre uymak zorunda. Ama o şimdi bilinçsizce bir öfke duyuyor.
Asimiv’un Üç Robot Yasası
- Bir robot, bir insana zarar veremez. Ya da hareketsiz kalarak bir insanın zarar görmesine neden olamaz.
- Bir robot, insanların verdikleri emirlere uymak zorundadır. Ancak bu tür emirler Birinci Yasayla çeliştiği zaman durum değişir.
- Bir robot, Birinci ve İkinci Yasalarla çelişmediği sürece varlığını korumak zorundadır.
- Kitap sayfa sayısı: 248
- Okuma Süresi: 10 saat
- Yayıncı: İthaki Yayınları
Yorumlar