Biz Yevgeni Zamyatin Kitap Özeti İncelemesi Yorumu

Ana SayfaKitap YorumlarıModern Klasikler

Biz Yevgeni Zamyatin Kitap Özeti İncelemesi Yorumu

Biz romanı, Yevgeni Zamyatin'in başyapıtıdır. Kitap, 1984 ve Cesur Yeni Dünya gibi diğer distopya başyapıtlarının yazılmasına ilham kaynağı olmuştur.

Ben Robot Isaac Asimov Kitap Özeti Konusu Üç Robot Yasası
R.U.R. Rossum’un Uluslararası Robotları Konusu Özeti
Körler Ülkesi H.G. Wells, Kitap Özeti İncelemesi

Biz Yevgeni Zamyatin Kitap Özeti İncelemesi Yorumu. Yevgeni İvanoviç Zamyatin 1874’te Rusya’da doğmuştur. Çarlık yönetiminin eleştirisini yaptığı gibi sosyalist Rus yönetiminin de eleştirisini yaptığı için sürgüne gönderildi. Sürgündeki yalnızlığı ve terk edilmişliği sonucunda 1937 yılında öldü. Biz, 1984 ve Cesur Yeni Dünya distopya romanlarına ilham kaynağı oldu. Özellikle 1984’te Orwel’ın Biz romanından etkilendiğini iki romanı da okuna okur görecektir. Romanın kısa bir özeti incelemesi ve yorumu aşağıda sizi bekliyor.

Daha fazla kitap için site menüsüne bakabilirsiniz. Yukarıdaki hızlı düğmeler ile en yarralı ve anlamlı kitaplara hızlı erişim sağlayabilirsiniz. Okumak bizi içinde bulunduğumuz bütün karmaşalardan kurtarıp yaşamı yeniden kurgulamamızı sağlayacaktır.

Biz Yevgeni Zamyatin Kitap Özeti İncelemesi Yorumu
Biz Zamyatin

Biz Yevgeni Zamyatin Kitap İncelemesi Yorumu

Devrim sonrası her şeyin kontrolünü eline alan Velinimet tek hakimdir. Velinimet’in 1984’teki karşılığı Büyük Brader’dir. Romanda İntegral adlı geminin baş mühendisi D503 “Kayıt”lar tutarak nasıl başkaldırdığını, devrime karşı devrim planlarını anlatıyor. 1984’te de Winston her şeyi günlüğünde yazıyor. Her iki romanda da romanın baş kişisinin yanında bir kadın var.

Matematik ve mantık içeren paragraflar; devrim eleştirileri; inanç eleştirileri; baskıcı ve insan haklarını önemsemeyen bir sistemin eleştirisinin olduğu paragrafları okumak bir zevkti. Özellikle “hayal gücü” hastalığının ameliyat edilmesi; düşünen ve ileri görüşlü insanların zihinlerinin yok edildiği kısımlar Velinimet’i adeta şeytan ilan ediyor. İnsanların kristal ya da camdan binalarda gizli ve saklıları olmadan robot gibi yaşadıkları ve hepsinin bir görevinin olduğu, her hareketlerinin kontrol altında bulunduğu bir dünya…

Bu dünya kuşkusuz sosyalist Rusya. Ama günümüzde otoriter, diktatörlükle yönetilen bütün ülkelerin durumu aynı değil midir? Romanda tek bir dünya devleti vardır. Bu tek dünyada düşünmek ve hayal etmek; 26. yüzyıldan önceki antik çağlarda yaşanmış insana dair her şey yasaktır. İlkelliktir, kötüdür. Sadece “Biz” vardır. Sadece Velinimet vardır. Tek devletin hükümdarlık alanını İntegral ile bütün evrene yaymak vardır.

Biz Yevgeni Zamyatin Kitap Özeti

Uzayı belki de evreni fethetmek amacıyla yapımı süren İntegral adlı geminin baş mühendisi D503 ile sevgilisi I330 her geçen gün biraz daha yaşadıkları dünyayı sorgulamaya başlarlar.  Her biri Velinimet’in köleleridir ve Velinmet’in kurallarına göre; onun istediği gibi yaşamak zorundadırlar. Yaşadıkları camdan, şeffaf binalarda özel yaşamın olmadığı; hayal gücünün, hayal etmenin yasak olduğu bir ülkede arındırılmış bir bölgede yaşarlar.

Baş mühendisin “Biz” dediği diktatörlük sisteminin dışında kalanlar yani diğerleri ile aralarında biyolojik farklar da vardır. D503 git gide sistemi eleştirir. D503, Antik Çağlar olarak adlandırılan yüzyıllar (büyük ihtimalle 19. yy) ile tek devletin hakim olduğu 26. yüzyıl arasındaki farkları düşünür ve ürettiği her düşünce tek devletin bütün anlamsız ve insanlık düşmanı uygulamalarını sorgulamasına neden olur. Sonunda İntegral’i sabote etmeye ve karşı devrim yapmak için yeşil çitin diğer tarafındaki, gerçek dünyada yaşayan vahşilerle birlikte ayaklanmaya katılmaya karar verir.

Yorumlar

WORDPRESS: 0