Dark dizisi Netflix orijinal dizisidir. Zamanda yolculuk ve gizemli bir nükleer santral altında üç tarihi birleştiren bir zaman makinesi ve tehlikeli bir deney...
Dark Dizisi Netflix Konusu ve Bilimsel Altyapısı Akıl Yakan Paradokslar. Dark dizisi Netflix orijinal Alman yapımıdır. Dizi konusu kadar içerdiği paradokslar ve geçmişten gelecek zamanlara kadar uzanan bir karakter karmaşası ile de ilgi çekici. Özellikle zamanda yolculuk denildiği zaman akla ilk gelen şey kesinlikle paradokslar yani çelişkilerdir. Diğeri de paralel evrenler. hangi karakter geçmişte ve gelecekte kimdir? Bunlarla ilgili zaten yüzlerce grafik ve soy kütüğü çıkarıldı. Kısaca dizinin konusu (ipucu vermeden) ve yine zamanda yolculuk paradoksları ve neden sonuç ilişkisi olacak.
Dizinin telelini oluşturan bilimsel kuramlar ile ilgili geniş bilgiye yukarıdaki düğmeleri kullanarak ulaşabilirsiniz. Sitede yazar olarak içerik üretmek isterseniz kırmızı düğme ile ilgili sayfaya gidebilirsiniz.
Dark Dizisinin Konusu
Dark, bir nükleer santral ve bu santral altındaki tünellerdeki gizemli kapıların zamandaki üç tarihi birleştirmesini konu alıyor. Santralin kurulması 1953 tarihindedir bu tarihten sonra 1986 yılına açılan diğer bir kapı daha vardır. Diğer tarih ise 2019 tarihidir. Her şey bütün olaylar (aslında başlangıç ve son, sebep ve sonuçtan bahsetmek doğru değildir) Mikkel Neilsen’ın kaybolması ile başlar. Mağara sistemini keşfeden ve basının intiharı ile ilişkisi olduğunu anlayan Jonas kendini müthiş bir sırrın, bir zaman yolculuğunun, cinayetlerin, yok oluşun içinde bulur.
Dark Dizisi Bilimsel Teorileri
Dark dizisi ve sebep sonuç ilişkisi. Nedensellik modern fiziğin, felsefenin, bilim-kurgunun hakkında en fazla konuşulan konularından biri olmuştur. Neden, daima sonuçtan önce gelir. Bu tersine çevrilebilir mi? Ya da sebep sonuç ilişkisi bir yanılsama mıdır? Bu sırayı belirleyen nedir? Sonuç sebepten önce gelebilir mi? Bu soruların kesin bir cevabı olmasa da tatmin edici cevaplar bulmak mümkün. Zamanı geçmiş, şimdi, gelecek olarak sıralarız bu sıralama kesindir ve değişmez. A sebep ile B her zaman nededir ve sonra gelir. Büyük felsefeciler Kant ve Hume da mantıksal düşünme sisteminde olay zincirini böyle tarif eder sebep (A) her zaman (B) nedenden önce gelmek zorundadır.
Karşılıklı Nedensellik
“A, B’nin nedeni ve B de C’nin nedeni ise bu durumda a, C’nin de nedeni olur. Ama eğer A ve B karşılıklı nedensel ise A, B’nin nedenidir önermesi B, A’nın nedenidir önermesi ile birleşir. B, B’nin nedeni olur.”* Karşılıklı kendi kendine nedensellik ortaya çıkar. Karşılıklı nedensellik yani birbirinin aynı anda sebebi olmak için yumuşak bir yastık üzerinde duran topun oluşturduğu çukuru verebiliriz. Top, bire çukurda durduğu için mi hareketsizdir yoksa top hareketsiz durduğu için mi yastıkta çukur oluşur.
Tanrı Parçacığı Higgs Bozonu
Bilim kurgu dizilerinin ya da filmlerin hatta romanların konusu olan Tanrı Parçacığı nedir? Peter Higgs tarafından öngörülen Higgs Parçacığı 2012 yılında CERN’de tanımlandı. Maddeye kütlesini veren, onsuz maddenin olmayacağı bu parçacık hakkında daha fazlasını isterseniz bağlantı aşağıda.
Yazar Paradoksu Kitabı İlk Kim Yazdı?
Zamanda yolculuk tartışmalarında nedensellik ve döngü içindeki sebep sonuç ilişkisinin kırılması, hiçbir yerde olmayan bilgi, ya da bilgi paradoksu (yazar paradoksu) en meşhurlarındandır. Ortada hiçbir zamana ve hiçbir kimseye ait olmayan bir bilgi vardır. Dark dizisinde de zamanda yolculuk kitabının hangi zamana ve kime ait olduğu belli değildir. Neden sonuç ilişkisi birbirine girmiştir.
Time Crimes (Suç Zamanı) adlı filmde de neden-sonuç ilişkisi yerle bir olmuştur. Acaba hangi olay hangisinin nedenidir. İlk neden neydi? Evet, bu soruyu bilgi paradoksunda bulmak çok zor. Belki de hiçbir şeyin nedeni ya da sonu yoktur bizim psikolojik zaman algımızın sonucunda zaman ilerliyor ve sebep sonuç ilişkisi çıkıyor.
Ve Akıl Yakan Paradokslar Bilginin Kaynağı
Dark Dizisi bilginin kaynağı paradoksu üzerine inşa edilmiştir. 30 Temmuz 2030 yılında üzerimde adı yazılı olan kitabı zamanda geçmişe yani 7 yıl önceye 30 Temmuz 2023 yılına gönderiyorum. 2023 yılında birden masamda bu kitabı görüyorum, üzerinde adım var. Ama bu kitap 2023 yılında yazılmadı. 7 yıl sonra 2030 yılında bu kitabı zamanda geriye kendime gönderiyorum ve ünlü bir yazar olmamım bu kitaba bağlı olduğunu yazıyorum.
Döngü tamamlandığında bu kitap ne 2030 yılına geçmişten gelmiş oluyor; yine kitap 2023 yılında da gelecekten gelmiş oluyor. Buradaki sorun şu: bu kitap ne zaman yazıldı? Kim yazdı?
Ya da aynı şekilde 30 Temmuz 2023 yılında masamda “İddaa” tahminlerini içeren bir not buluyorum ve oynayıp büyük ikramiyeyi kazanıyorum. Bu not bana 2030 yılından geliyor olsun. 2030 tarihine bu bilgi geçmişten geliyor fakat 2023 tarihine de aynı bilgi gelecekten geliyor. Bu bilgi nereden çıkmıştır? Nereye, hangi zaman ve kime aittir?
Farklı Zaman Eksenleri ve Paralel Evrenler
Burada farklı zaman eksenleri ve paralel gerçeklikler giriyor. Acaba bu gizemli bilgi farklı bir zaman ekseninden mi geldi? Paralel evrenlerden birine ait olan bilgiye mi sahip olduk? Nedensel döngülerin kaynağı şimdilik bir gizem olarak duruyor. İleride bu gizem belki de çözülecek ya da ortada çözülecek bir şey yok… Nedensel döngüler çok boyutlu zaman düzleminden gelen bilgiler ya da bizim kavrayışımızı, psikolojik ve fiziksel süreçleri aşan bir yapıda olabilir.
Puanlama IMDb sayfası
Yorumlar