Devlet Platon Kitap Özeti Konusu İncelemesi

Ana SayfaKitap YorumlarıDünya Klasikleri

Devlet Platon Kitap Özeti Konusu İncelemesi

Edebiyat, bilim, müzik konuları, devletin koruyucularıi yöneticileri ve halk arasındaki ilişki, mutluluk konuları uzun uzun anlatılıyor.

Hayat Bir Rüyadır Kitap İncelemesi Özeti
Prens Niccolo Machiavelli Konusu Özeti İncelemesi
Gulliver’in Gezileri Özeti Kitap İncelemesi Konusu

Devlet Platon Kitap Özeti Konusu İncelemesi. Platon ideaları ile akademia ile Sokrates’in düşüncelerini günümüze kadar ulaştırması ile en büyük filozoflardan biridir. İslam felsefesinin de en çok etkilendiği kişilerdendir. Tabii ki felsefe çok ayrı bir ilgi alanı. Devlet hem felsefi bir metin hem de edebi bir metin. Benim gibi sıradan bir okur için uzun sürede bitmeyen yavaş yavaş okunan bir kitap oldu. Devlet yapısı, inanç, mutluluk, toplum, sanat, edebiyat, müzik, bilim, devleti yönetenler, devlet yönetimi biçimleri gibi konular ve tabii ki idealar bu harika yapıtta. Devlet’i galiba bir defa okumak yetersiz birkaç defa okumak gerekli.

Devlet Platon Kitap Özeti Konusu İncelemesi

Devlet’in ilk sayfalarından itibaren eğri ile doğru insanın tartışması yapılıyor. Bu anlatımlar benim gibi sıradan bir okur için oldukça sıkıcıydı. Uzadıça uzayan bir tartışma kitabın sonuna kadar yer yer devam ediyor. Kitap bir toplantıda yapılan konuşmalardan oluşur. Sokrates, Glaukon, Ademantos gibi öğrencileri ile sohbet eder. Bu toplantıda bir devlet nasıl olmalıdır? Nasıl yönetilmelidir? Devletin dini, eğitimi, halkı, yönetim biçimi hakkında konuşmalar yapılır.

Devlet Platon Kitap Özeti Konusu İncelemesi
Devlet Platon

Devlet Ne Zaman Yazılmıştır?

Başka yayınevlerinden okuduğum çok uzun önsözlerde ve sırf Devlet metnini inceleyen kitaplarda metnin tam olarak ne zaman yazıldığının bilinmediği söylenir. Tahminrn Platon 50 yaşlarındayken yazılmış olabilir denilir. M.Ö. 370’lerde yazılmış olabilir denilir. 

Çeviri diline göre eğri ile doğrunun tanımına belki de kitabın yarısı boyunca devam ediliyor. Kitapta Platon’un İdealar kavramının devlet yönetimine, bilime, adalete, toplum yönetimine uygulanışı en sevdiğim bölümlerdendi. Devleti yönetenlerin ahlakı, adil olması, toplum hakkındaki, hukuk ve seçilmş bir topluluğun üstünkerini anlatan bölümler çok iyiydi. Günümüzden 2300 yıl önce yazılmış bir metinde, günümüzün siyasetini, hukuk ihlallerini aynen görmek biraz rahatsız ediciydi. İnsanlık olarak hiç ilerleyemediğimiz belli.

Edebiyat, bilim, müzik konuları, devletin koruyucularıi yöneticileri ve halk arasındaki ilişki, mutluluk konuları uzun uzun anlatılıyor. Kitaptaki ütopya tanrı egemenliğine bağlı, öte dünyanın önemli olduğu, sosyalist bir yapıda. Kadınların ortak kullanıldığı karma karışık anlatımlar da yok değil. Az önce de söylediğim gibi eşsiz bir metin, dünyanın en ünlü yapıtlarından birini defalarca okumak gerekli. Kitabı yıllarca okumadan kitaplığımda bekletip en sonunda okuduğum için mutluyum.

4.0
TOPLAM PUAN
Genel Kitap Puanlaması
Kitap Puanlaması

Yorumlar

WORDPRESS: 0