Fahrenheit 451 Romanı İncelemesi Konusu ve Özeti

Ana SayfaKitap YorumlarıModern Klasikler

Fahrenheit 451 Romanı İncelemesi Konusu ve Özeti

Fahrenheit 451 Romanı Konusu itibari ile distopya tarzında yazılmış en iyi 5 romandan biridir. Kesinlikle okunması gereken kitaplar arasında

Ben Robot Isaac Asimov Kitap Özeti Konusu Üç Robot Yasası
Bir Kuzey Macerası Kitap Özeti Konusu İncelemesi
Muhteşem Gatsby Kitap Özeti Konusu ve Filmi

Fahrenheit 451 Romanı İncelemesi Konusu ve Özeti Sen de Oku. Ray Bradbury yazdığı distopya bilim kurgu türündeki romanı yazılmış en iyi distopya romanlardan biri kabul edilir. Yazıldığı yıllar öncesinde İkinci Dünya Savaşı vardı, sonrasında da soğuk savaş dönemi vardı. Romanda bahsedilen savaş galiba bitmek bilmeyen savaşlar çağı 20 yy. insanının ve yazarın belleğine bombalar ve uçaklar; ölü insan yığınları; yasaklar ve zorbalıklarla yer etmiş olmalı.

1984 romanı ile bu romana ilham kaynağı olan Yevgeni Zamyatin’in Biz romanıdır. Başyapıtların ilham kaynağı Biz romanı için tıklayın. Kitabın film uyarlaması (Fahrenheit 451 filmi) da var. Çoğu baş yapıt bilim kurgu romanı gibi bu romanın da film versiyonunu izleyebilirsiniz. Aşağıda bir fragman videosu var. Am aönceliğiniz kitabı okumak olmalıdır. Filmi sonra izlemenizi tavsiye ederim. Kara Dörtleme distopya kitap serisi için buraya dokunun.

Film Fahrenheit 451

Fahrenheit 451 Romanı İncelemesi Konusu ve Özeti

Büyük bir savaşın ardından tekrar savaş bekleyen bir dünya vardır. İnsanlar devlet tarafından belirlenen eğlenceleri, TV programlarını “duvar”larından izlerler. Sürekli jetlerin havalandığı ve uyumsuz evleri bombaladığı bir düzende insanlar evlerinin içine sıkışmıştır. Romanın en can alıcı noktası kitapların yasak olmasıdır. Eski dünyadan kaşma her türlü kitap yasaktır. Okumak ve bulundurmak ölümle cezalandırılır. 

Kitaplar, insanı duygulandıran, kafasını karıştıran, boş bilgiler veren, mevcut düzene uyumu bozan şeytani objelerdir. Kitaplar bulunduğu yerde imha edilir. Distopyanın geçtiği zaman dilimi bizim şu anki zaman dilimimize çok yakın. Evler artık yangına korunaklı bir plastik ile yapılır. İtfaiye de artık yangınları söndürmez yangın çıkarır. Kitapları itfaiye hortumundaki yanıcı sıvıyı püskürterek bazen ev sahibi ile birlikte yakarlar. Kitaplar olmadan insanlar daha mutludur. 

Fahrenheit 451 Romanı İncelemesi Konusu ve Özeti
Fahrenheit 451

Mekanik tazı bir nevi robottur. Suçluların peşine düşerek onları  yakalar. İtfaiyenin elinde de mekanik tazılardan bulunur. İnsanlar evlerin  yanmasını neşe içinde izlerler. Kitap belalı bir obje, düşünmek ve fikir üretmek ise zararlı bir eylemdir. 

Fahrenheit 451 Özeti ve Yorumu

Fahrenheit 451 kitabı için tek paragraflık bir özet çıkarmak gerekirse: İtfaiyeci Montag, kitapları yakmaya gittiğinde her gittiği yerden bir kitap çalar. Kitaplar onu değiştirmiştir. Kitapların içinde bu kadar tehlikeli ne olacağını merak ile çaldığı kitapları okur ve kitapların aslında çok değerli bilgiler içerdiğini öğrenir. Fakat itfaiye yüzbaşısı Beatty, Montag’ın sakladığı kitapların farkındadır. Tanıştığı eski yasaklı İngilizce profesörü Faber ile birlikte bir plan kurarlarken, karısı Montag’ı ihbar eder. Gerisini ise yazmayayım 🙂

Romanın ilk sayfaları bana biraz sıkıcı geldi. Bazı yerlerde anlatımı kopuk buldum. Konudan uzaklaştığım yerler de olmadı değil. Fakat ölmeden önce okunacaklar listesine eklenmesi gereken bir yapıt. Kurguları genelde okumam. Romanları da pek sevmem fakat bu tür insana, yaşama dokunan romanlar okunmalı. Romanda bilgi, bilim ve kurgular; insan duygularına dair her şey yasaktır. Anlatım özellikle kitaplar ile ilgili yerlerde çok etkileyiciydi. Umarım dünya böyle bir yer olmaz.

Zihinsel aydınlık için kitaplar ve bilgi çok önemli. Özellikle dogmalardan ve safsatalardan kurtulmak insan ırkının evrensel kozmik bir varlık yapacak bu kesin. 21. yy insanı hâlâ okumayı sevmiyor. Okumak yerine online platformlar, sosyal medya kargaşası içindeyiz. Sosyal medya ve online platformların tek amacı daha çok kazanmaktır. Bizler ise sadece tüketiciyiz. Oysa okuyarak evrensel bir insan olabilir. Evrenin, yaşamın kendisi olabiliriz.

Yorumlar

WORDPRESS: 0