Gezegen ve Gün Adlarının Mitolojideki Anlamları

Ana SayfaGizem Mitoloji

Gezegen ve Gün Adlarının Mitolojideki Anlamları

Gezegen ve Gün Adlarının Mitolojideki Anlamları aslında antik çağlardan kalma inanışlar ve bilgiler bugün bizimle ama sadece bilmiyoruz

Tanrıların Yolculuğu Özeti İncelemesi
Kozmik Tohum Zecharia Sitchin Kitap Özeti İncelemesi
Zincire Vurulmuş Prometheus Kitap Özeti Konusu Alıntılar

Gezegen adlarının ya da gezegenlerin anlamları nedir? Gün adlarının anlamları var mıdır? Bütün bu adlar nereden gelmiştir? Aslında gün ve gezegen adları konulurken binlerce yıllık insanlık tarihin sanki bir özetidir. Sırlarla dolu bir evren ve tarihi boyunca o sırları anlamaya çalışan biz insanlar… Dini, ırkı, ideolojisi, felsefi düşüncesi ne olursa olsun her insanın aklına yaşamın nereye doğru gittiği sorusu gelmiştir. Çünkü yaşam içinde sırları barındırıyor.

Gezegen ve Gün Adlarının Mitolojideki Anlamları

Evrenin o müthiş çılgın büyüklüğünde insanlar ilk zamanlar, teleskoplar ve teknoloji yokken, sadece gökyüzüne çıplak gözle bakarak çıkarımlarda bulunmaya çalışıyorlardı. Belki de bizler 21. Yüzyıl insanları çok şanslıyız. Binlerce yıldır filozofların, yüzlerce yıldır bilimcilerin görmek istediklerini, bizler görüyoruz. Hayal bile edemedikleri gerçekleri yaşıyoruz. Bu çok mükemmel bir duygu… İçinde yaşadığı evreni anlamaya çalışan insan kendisini de anlayacaktır. Bilerek ve inanarak yaşayacaktır. Artık inandığı her ne ise… Zaten önemli olan da bu değil mi? Neye inandığımızı bilmek, en azından kendimizin farkında varmak. Sonra bütün bu farkındalıklar ile evrene yeni yeni pencereler açmak…

Evren Big bang

Gezegenler ve Uzay

İşte insanlık tarihi boyunca böyle birçok pencere açılmış evrenimize. Kimisi doğruya çok yaklaşmış kimisi ise doğrunun yanından bile geçememiş ama en azından yanlış da olsa bir yol açılmış, gerçeğe gidecek… Dünyanın evrenin merkezinde olduğu gezegenlerin ve Ay’ın Dünya’nın etrafında dairesel bir şekilde döndüğü Aristoteles felsefesi bir zamanlar kabul görüyordu. Tabii ki Ptolemaios’un (Batlamyus) iç içe kürelerin taşıdığı sekiz kattan oluşan evreni de ilk zamanlar kabul görüyordu ve kilise de bu görüşleri benimsemişti. Cennet ve Cehenneme fazlasıyla yer kalıyordu. Daha sonraları Kopernik, Kepler, Galileo Galilei kilisenin anlayışını yıkmayı başarırlar. Bu konuları işin ehli popüler bilim kitaplarına havale edip asıl yazmak istediğim paragrafa başlamak istiyorum.

Gezegen Adları Mitoloji

Gökyüzüne bakan insanlar, astronominin gelişmediği o eski zamanlarda, hayal güçlerini kullanmışlar. Çıplak gözle görünen gezegenleri – Merkür, Venüs, Mars, Jüpiter, Satürn- takip ediyorlardı. İşte sürekli hareket halindeki farklı yörünge izleyen bu gök cisimlerine Yunanca “gezgin” anlamına gelen Planet adını taktı, eski Yunanlılar. Gezegen adının kaynağı buradan geliyor. Arapça ’da ise “gezgin” anlamında “seyyare” denilir, gezegenlere.

Yunan Tanrıları Mitoloji

Gün Adlarının Anlamı

Gezegen adları ise eski Yunan mitolojisindeki Tanrıların adıyla anılır. (Gezegen isimlerini anlamı için tıklayın) “Yıldız” kelimesiyle ilgili. Dünya ve gezegenlerin (yıldızların) bir birlerinin içine geçmiş kürelerin tepesinde sabit durduğu, hareket edenin küreler olduğu bu modelde “sabit” anlamına gelen “star” (İngilizce) “stare” (Farsça) gibi kelimeler kullanılmış.

Ayrıca gün isimleri de mitolojik Tanrı isimlerinin sahibi gezegenlere göre belirlenmiş.

Tanrıça Venüs ve Gezegen

Salı günü Mars’a atfen Fransızca Mercredi; Perşembe ile Jüpiter’e bir atıf yapılmış Fransızca Jeudi; Cuma günü Venüs, Fransızca Vendredi; cumartesi, İngilizce Satrun’e Saturday olarak adanmış. Her gün bir Tanrının günü olmuş. Hani bazen her “Tanrı’ın günü” ifadesini kullanırız ya mitolojik tanrıların her birinin adı bir günle ilişkilendirilince bu deyimin ikinci bitr anlamın olduğunu da keşfetek mutluluğunu yaşıyoruz.

Tanrı Uranus ve Uranus Gezegeni Adı

Gezegen adlarının Anlamı

Yunan Mitolojisinden almıştır
Merkür: Haber tanrısı
Venüs: Aşk ve güzellik tanrıçası
Mars: Savaş tanrısı
Jupiter: Yıldırım tanrısı
Saturn: Tarım tanrısı
Uranüs: Gökyzü tanrısı
Neptunus: Hırs ve güç tanrısı
Pluton: Ölüler ve yer altı tanrısı

Kaynaklar:
50 Soruda Görelilik Kuramları, İbrahim Semiz, Bilim ve Gelecek Kitaplığı
Zamanın Daha Kısa Tarihi, Stephen Hawking, Doğan Kitap
http://en.wikipedia.org/wiki/Planet

Yorumlar

WORDPRESS: 0