Korku nedir? İnsan neden korkar? Korkusuzluk mümkün müdür? Korkunca ne yapılır?
Korku, İnsan Neden Korkar? Korkunca Ne Yapılır? Korkunca beynimizde neler olur? Beyinde korkudan sorumlu bir bölge vardır bu bölgenin adı Amigdaladır. Her ne kadar beyinde korkuyla ilgili bir alan olsa da korku çok karmaşık işlemler sonucu oluşur ve korkunun işleyiş süreci tam olarak çözülmüş değildir. Korku, nöroloji biliminin en ilgi çeken konularından biridir. Kemal Sunal’ın Korkusuz Korkak filmini herhalde hepimiz biliriz. Bombacı Mülayim kendini korkusuzca bombaların üzerine atar ve her türlü çete ile tek başına mücadele eder. Peki, korkusuzluğun nedeni ne olabilir?

Daha fazla benzer içerik ve bilimle aydınlanmak için TIKLA
Korku, İnsan Neden Korkar? Korkunca Ne Yapılır?
Korku, İnsan beyni üzerine çalışmalar. Yapılan bazı klinik çalışmalarda beyindeki Amigdala bölgesi gelişmiş insanların daha az korktuğu gözlemlenmiştir. Bu durumdaki insanların, normalde herkesin korkması gereken şeylerden korkmadıkları gözlemlenmiştir. Fakat bu bireylerin oksijensiz bir ortamda panikledikleri izlenmiştir. Tarih boyunca savaşlardan önce askerlere korkularını yenebilmeleri için Amigdala bölgesini baskılayan ilaçlar verilmiştir.

Korku ve Amigdala
Korku ve Adrenalin
Korku, insan beyni ve adrenalin. Korku filmi izlediğimiz de filme bağımlılığımızın artması ya da koku karşısında (örneğin lunaparkta) cesaretimizin artmasının nedeni ne olabilir? Bu sorunun cevabı aslında korku sırasında vücudun salgıladığı adrenalin hormonuyla ilgilidir. Adrenalin hormonun sağladığı bağımlılık nedeni ile koktuğumuz şeylere bazen daha fazla ilgi gösterebiliriz. Korku filmleri ve lunapark aletleri bize çekici gelebilir. Korku ve adrenalin bizi korkusuz yapabilir. Ayrıca Travma sonrası stres bozukluğu görünen hastalar da korku problemleri yaşarlar. Travma öncesi yaşadıkları artık insanın en korktuğu şeyler arasına girer.

İnsan ve Korku
Korku Araştırmaları ve Beyin
Tsukuba Üniversitesi Uluslararası Bütünleşik Uyku Tıbbı Enstitüsü’nden Dr. Steffen Wolff ‘un yaptığı çalışmalar ve deneyler korku hakkında yapılan en yeni deneylerdir. Dr. Wolff , Amigdala bölgesindeki ara sinirlerden olan (PV) ve (SOM) korkuyu öğrenme sürecinde aktif olarak görev yaptıklarını belirtti. Dr. Wolff ve çalışma arkadaşları kurdukları deney düzeneğinde ses ve elektrik şokunu farelere arka arkaya vererek farelerin ses karşısında korkuyu öğrenmelerini sağladılar.

Korku, İnsan
Dr.Wolff, PV hücrelerinin korkunun öğrenilmesinde doğrudan aktif rol oynadığını keşfederken öte taraftan SOM hücrelerinin ise korkunun öğrenilmesini engellediğini de fark etmişler. Bu bağlantıdan yola çıkarak bu iki ara sinir hücresinin birbirine zıt çalıştıklarını, birinin aktif hale geçmesi diğerini engelleyici özellik gösterdiğini bulmuşlar.
Bununla birlikte elektrik şoku bölümündeki deneylerde ise bir başka sinir hücresinin bu iki ara sinir hücresini kontrol ettiklerini düşünmekteler. Bu çalışma farklı korku faktörlerin beyinde farklı hücrelerden işlenebileceğine yönelik ipuçları veriyor. Dr. Wolff, korkunun beyinde hangi yolları izleyerek işlendiğini anlamamız için daha yapılması gereken çok çalışmalar olduğunu belirtmiştir. Sonuç olarak korkunun işlenmesi ve nesilden nesile aktarılmasında çevresel tecrübeler ile öğrenilen bilgilerin direkt etkisi olduğu aslında korkuyu öğrendiklerimiz ile inşa ettiğimiz gerçeğini de bu çalışmalar ile bir kez daha öğrenmiş oluyoruz.
Yorumlar