Müzik insan beyni ve bedeni için iyileştirici güce sahiptir
Müzikofili Müzik ve Beyin Öyküleri Kitap İncelemesi. 2015 yılında ölen yazar be nörolog Oliver Sacks klinik vakaları edebiyat ile birleştirir. Vakaları harikalar yaratarak edebiyat başyapıtlarına dönüştürür. Her ne kadar popüler bilim kitapları kategorisinde olsa da Sacks’ın her bir anlatımı roman havasındadır. Yazar ya da sinirbilimci Sacks 1933 yılında İngilterede doğmuştur. En bilindik kitabı Uyanışlar beyaz perdeye uyarlanmıştı. Çoğumuz bu filmi biliriz. Doktorluk yaşamı boyunca karşılaştığı vakaları, insan yaşamından en etkileyici kesitlerle birlikte okuruna sunması onun başarısıydı.
İnsanın duygularına, insani tarafına, gerçekliğimize dokunabilen bir yazar. Sacks, kitaplarında sağ gözündeki kanserden bahseder. Bunu da muhtemelen Tungsten Dayı’sının radyoaktif eşyalarına dayandırır. 2015 yılında ciğerlerine yayılan kanser nedeni ölür. Kitaplığımda yazarın neredeyse bütün (10) kitapları var.
Müzikofili Müzik ve Beyin Öyküleri Kitap İncelemesi
Müzik insan beyninin ürettiği en harika şeylerden biridir. Müzikofili nedir? İnsandaki müziğe olan eğilime Müzikofili denilir. Müziğe karşı olumsuz bakış açıları ve müziği düşman olarak gören bakış açılarının na kadar dar olduğunu da söylemek gerekli. Bunlar farklı konular biliyorum konumuz Oliver Sacks’ın kitabı. Ama müziği lanetleyen abuk sabuk düşüncelere de bir iki çift laf söylemeden olmazdı. Güzel olan her şeye karşı çıkmak dünyanın en büüyk kötülüğü olsa gerek.
Müziğin insanlar üzerinde etkisi tartışılmazıdır. Artık modern görüntüle sistemleri ile müziğin beyindeki etkisini gmrnek de mümkün. Müziğe yatkınlık, enstruman çalma, müzik kulağıba sahip olma bunların hepsi aslında nöroloji biliminin ilgi alanında. Beyinde müzikle ilgili alanların yoğun olması aslında bir şans. Aslında bütün yetenekleri yönlendiren beyin değil midir? Kuşların müzikal ötüşleri de bir savunma sistemidir. Müziğin evrimsel açıdan insan için pek önemli olmayışı Darwin’i şaşırtmış. Müzik yeteneği hayati bir yetenek değildir. Ama müzik insana harikalar dünyasının kapısını açar. Beyinde müzikle ilgilenen onlarca sinir ağı bulunur.
Kitabın Konuları
Müzik “estetik, tinsel, entelektiel yaşantımızın” başka yönlerinin zihnimdeki arka kapısıymış. İnsan tempo tutarak da ister istemez müziğe kendini kaptırır. Bazı ezgiler özellikle reklammüzikleri yıllarca aklımızda kalır. Müzik güçlüdür. Bazı beyin hasarları, sinirsel bozukluklar insana hayalet müzikler duyurabilir. Sürekli insanın zihninde müzik çalabilir. Bazı hastalar sadece müzik ile normal hallerine dönüp, müzik bitnce eski hallerine dönüş yapabilirler. Sinestezi denilen bir özelliğe sahip insnalar müziklerin renklerini görebilirler. Her ses her notanın farklı bir rengi hatta kokusu, tadı vardır. Alzhaimer hastaları, sözyitimi hastaları, parkinson hastaları ve bir çok hastalıkta insnalar müziğe tepki verirler.
Oliver Sacksi Müzikofili kitabında müzikle ilgili hastalkları, nörolojik bozuklukları anltıyor. Bir kaza sonrası bir anda müzik dehası olan ve müziksiz yaşayamayan insanlar, sürekli kafasının içinde müzik çalan insnalar, sinestezi, müziği imgeleme, müzikal halüsinasyonlar, müzik ve Tourette sendromu gibi onlar konu başlığı var. Müzik terapileri, neden iki kulağımız var, müzik ve insan duyguları, neden müziğe gerek duyarız, Williams Sendromu gibi konular da kitapda bulunuyor.
Müziğe düşman ve müziği “şeytanca” bulan ve müziği yasaklayan Afganistan gibi ülkelerde insanlık için güzel olan her şeyi, insanın elinden alıyorlar. Müzik ve sanatsız İnsan gerçkten de yarımdır. Ve müzik de sanat da insanın genetiğinde kodlanmıştır. Müzikle ilgili yazığım bir yazı daha var yukarıda bir bağlantı bıraktım. Bu harika kitabı okumalısınız.
- Baskı: 384 sayfa
- Okuma Süresi: 10 saat
- Yayıncı: YKY Yayınları
Yorumlar