1943'te New York'ta, 83 yaşında ölünce çalışmalarına ABD devleti el koydu. FBI gizli ve devleti zora sokacak, yabancıların eline geçecek gizli icatları olup olmadığını araştırır. Geniş ve belki de en iyi Nikola Tesla biyografilerinden biridir.
Nikola Tesla: Bir Dahinin Biyografisi Kitap İncelemesi. Marc J. Seifer’ın yazdığı en iyi Nikola Tesla biyografilerinden. Abartılan bazen de gizli çalışmalarının olduğu iddia edilen Tesla son yıllarda oldukça popülerdi. Özellikle uzaylılarla görüştüğü gibi konularla adeta “tnarılaştırıldı.” Her şeyin çoğu zarardır. Telsa’nın bu kadar ilgi çekmesi popüler olması biraz da Youtube videolarının katkısı var. İzleyiciyi çekecek bir malzemeyi keşfeden Youtub video yyaıncıları da bunu hunharca kullanmadı değil. Bir nevi Nikola, popüler kültürün tüketim malzemesi haline geldi. Okuduğum iki biyografisi de oldukça sağlam bilgiler içeriyordu. Önemsiz biri değildir. Kablosuz iletişim başta olmak üzere çoğu modern dünya teknolojisini hayal etmişti.
Nikola Tesla: Bir Dahinin Biyografisi Kitap İncelemesi
Kitap başlangıcında Tesla’nın çocukluk zamanındaki siyasi ve okonomik durumdan bahsedilir. Daha öncesinde Sırbistan’a yapılan Türk yanı Osmanlı saldırıları konu edilir. Ülkenin nasıl talan edildiği anlatılır. Sırpların gözünden ya da yazarın gözünden Türker “işgalcidir.” “Vahşi barbarlar” olarak adlandrır. Kiliseleri camiye çeviren Türkler olarak da epeyce bir anlatım var. Yazar belki de Sırbistan’ın karışıklığının içinden Tesla’nın çıkmış olmasını bir dahinin bile bu karmaşa içinde doğup, büyüyebileceğinden bahsetmek istemiş olabilir. Çok sarsıcı bir bakış açısı. Biz kendimizi asla o şekilde görmüyoruz değil mi?
Kitap Tesla’nın sadece icatlarından değil, kişiliğinden, özellikle bitmek bilmeyen takıntılarından bahsediyor. Temizlik takıntısı ve uzun yaşamak için az yemek yemesi gibi takıntıları bunlar arasında. Yine Tomas Edison ile olan rekabeti de konu ediliyor. Çalışmaları, Marconi ile olan telsiz haberleşme yarışı ve patentlerinin ihlali gibi konular da var. AC akım ile yaptıkları zaten en meşhurları. Tesla motorları, kablosuz iletişim yanı ısra deprem makineleri gibi şehir efsanesi olan icatlarından da bahsediliyor. Tesla denilince akla ilk gelen ne AC akım ne dinamolardır. Wardenclyffe belki de mühendisin en büyük icadı olacaktı. Bu devasa yapının nasıl yok pahasına yağmalandığı ve harcanan para Tesla’yı iflasa sürükleyen nedenler de anlatılıyor. Dünya çapında kullanılacak kablosuz ağ çalışması da başarısız olur. Uzaktan kumanda gibi modern teknolojinin onlarca idacdını yapmıştı.
1943’te New York’ta, 83 yaşında ölünce çalışmalarına ABD devleti el koydu. FBI gizli ve devleti zora sokacak, yabancıların eline geçecek gizli icatları olup olmadığını araştırır. Geniş ve belki de en iyi Nikola Tesla biyografilerinden biridir.
- Baskı: 672 sayfa
- Okuma süresi: 26 saat
- Yayıncı: Geoturka
Yorumlar