Ömer’in Çocukluğu Muallim Naci Özeti İncelemesi

Ana SayfaKitap YorumlarıTürk Klasikleri

Ömer’in Çocukluğu Muallim Naci Özeti İncelemesi

8 yaşındaki bir çocuğun gözünden dünya nasıl gözüküyor? Devir değişse de çocukların dünyası hep aynı

Arşimet’in Elyazmaları Kitap İncelemesi, Buluşları Palimpsesti
Ana Maksim Gorki Kitap Özeti Konusu İncelemesi
Nikola Tesla Kitapları, Biyografisi Yaşamı ve Buluşları

Ömer’in Çocukluğu Muallim Naci Özeti İncelemesi. Muallim Naci’nin asıl Adı Ömerdir. Tanzimat döneminin en önemli edebiyatçılarından biridir. Yazar 1850 yılında İstanbul’da doğmuştur. Babası Ali Efendi saraç ustasıdır. Arapça, Farsça daha sonraları da Fransızca öğrenen Muallim Naci 11 Nisan 1893 yılında kalp rahatsızlığı geçirerek ölür. En sevdiğim edebiyat kitaplarından biri de Kenan Akyüz’ün “Batı Tesirinde Türk Şiiri Antolojisi’dir.” Kitap Şinasi’den başlar ve cumhuriyet devri şiirine kadar gelir. Bu kitap benim için büyük bir edebi zevktir.

Eklemek gerekirse Osmanlıca denilen garabet benim için asla Türkçe değildir. Uydurmadır, her neyse. Edebiyat adına piyasada gezen ve hatta epeyce satan popüler kültürün çöpleri ise daha ayrı bir konu. Okumak ve yaşamı anlamak bize iyi gelecektir. Zihinsel evrimimizi ne kadar hızlandır ve ilerleme kaydedersek gerçeklere de o kada çabuk ulaşacağız. Bir sonraki insan türü bizden çok farklı olacak, biz ilkel bit tür olarak tarih olacağız. Yaşama ve insana dair yapıtlar her zaman okumaya değerdir.

Ömer'in Çocukluğu Muallim Naci Özeti İncelemesi
Ömer’in Çocukluğu

Ömer’in Çocukluğu Muallim Naci Özeti Konusu

Kitap Muallim Naci’nin 8-10 yaşları arasındaki anılarından oluşuyor. Bir çocuk gözünden, ailesi, çevresi, anlamadığı bir yaşam düzeni anlatılıyor. Kitap, Ömer’in bir köpek tarafından saldırıya uğramasıyla başlar. Bir çocuğun 2 yıllık yaşamından kesitte ne olacak ki demeyin! Okul yaşamı, hocadan aldığı dersler, ailesi ve babası annesi, amcası ile bir çocuğun dünyadan beklentileri ve hayal kırıklıkları, yaramazlıkları kitabı bir çırpıda okunur yapıyor.

Kitabın İncelemesi Ana Teması

Kitabın dili günümüz Türkçesi ile sadeleştirildiği için basitti. Orijinal metni de okumayı isterdim. Bu dönemde yazılmış kitapların orijinalini okumak daha zevkli oluyor. Fakat Türkçe’den çok Arapça ve Farsça kelimelerin, tamlamaların olduğu bir bir edebiyat dilini de eleştirmemek elde değil. Kitap tam da “çerez” dedikleri türden. Bir saatte hatta daha kısa zamanda okuyacaksınız. Çocukların dünyası ve yaşama bakışları hangi devirde ve dünyanın neresinde olursa olsun hep aynı.

Yorumlar

WORDPRESS: 0