Bilim ve insan zihninin çözemeyeceği şey yoktur
Paradoks Bilimin En Büyük Dokuz Bilmecesi İnceleme. Jim Al Khalili bu kitabında çoğu zaman duyduğumuz ama çözemediğimiz bazı bilimsel paradoksları çözüyor. Çelişkili gibi görünen çoğu olayın bilimsel bir açıklaması kesinlikle vardır. Açıklanamayan olaylar, bilmediğimiz ve sadece inanarak kabullendiğimiz her şeyi bilim bir gün açıklayacaktır. Yazarın bir önceki okuduğum kitabı Kuantum Sınırında Yaşam kitabıydı.
Yine yazarın editörlük yaptığı Uzaylılar adlı kitabı da okudum. Uzaylılar, İçinde Gerçek Var Bilim Adamları Soruyor: Orada Kimse Var mı? Kitabını ise zoraki okuduğumu söylemeliyim. Kitap adeta evrende insandan başka yaşam formu olamayacağına bizi inandırmak için yazılmıştı. Bilimin henüz ispatlayamadı olgular için bu kadar kesin yargılarda bulunması imkansızdır. Kitabın bilinçli olarak yazıldığını düşünmüştüm.
Zamanda yolculuk paradoksları da bilim kurgunun ve zaman yolculuğu biliminin içinden çıkılmaz bazen çözümü olan bazen de olmayan paradokslarıdır. Eğer meraklıysanız yukarıdaki düğmelere dokunarak zaman yolculuğu paradosları sayfasına erişebilirsiniz.
Paradoks Bilimin En Büyük Dokuz Bilmecesi: Beyin Yakan Paradokslar
Bilimsel paradokslar insan zihnini zorlar. Yüz yıllar öncesinde hatta Yunanlı filozoflar zamanında bile tartışılan meşhur çelişkileri yine bilim çözdü. İnsan sadece biyolojik varlığını sürdürüp, payına düşen ölümü bekleyen bir varlık değildir. İnsan, binlerce yıldır neredeyse hiç bilim üretmeden, bir ampulün aydınlığından bile mahrum yaşadı. Dünya ve insan merkezli bir yaşam ideolojisinde türümüz hayal etmeyi çok da başaramadı.
Zihnimizin ve dünyanın uzaya açılan sınırlarını zorlamaya başladık. Ama sadece bilim sorunlarımızı çözmüyor. Silikon çiplerle biyolojik bedenimizin harmanlandığı yeni tür insanlar, yapay zeka, moleküler düzeyde yeni elektronik devreler vb. teknolojileri düşünün. Bu tenolojiler bizi bir diğerinin yaşamına saldıran, savaşan, baskıcı, Orta Çağ inanışlarına bağlı bir tür yapmaktan çıkarabilecek mi? Kozmik insan türüne dönüşen yeni türdeki insanların sayısı çok olacaktır. Belki de çok az sayıda yeni türdeki insan evrende kozmik bir yolculuğa çıkacak.
Bilimsel, En Ünlü Paradokslar
- Yarışma Paradoksu
- Aşil ve Kaplumbağa Paradoksu
- Olbers Paradoksu
- Maxwell’in Cini Paradoksu
- Ahırdaki Sırık Paradoksu
- İkizler Paradoksu
- Dede Paradoksu
- Laplace’ın Cini Paradoksu
- Schrödinger’in Kedisi Paradoksu
- Fermi Paradoksu
- Baskı: 208 sayfa
- Okuma Süresi: 5 Saat
- Yayıncı: Domingo Yayın evi
Yorumlar