Tanrı Parçacığı ya da Higgs Bozonu Nedir? Bilim kurgu dizilerde, filmlerde, romanlarda karşımıza sürekli çıkan Higgs alanı gerçekten de Tanrısal mıdır?
Tanrı Parçacığı ya da Higs Bozonu Nedir? Hemen hemen bütün bilim kurgu dizilerinde ya da filmlerde en meşhur ve ilgi çekici Tanrı Parçacığı adıyla Higgs Bozunu çok marifetli işler yapar. Ama gerçekten de çok marifetlidir. Son cümleler biraz romantik oldu ama atom altı dünya pek romantik aslında. Aslında Tanrı Parçacığı adı tamamen magazin gazeteciliğinin işidir. Bir radyo programında “Tanrının belası parçacık” denilmesiyle birlikte bu bozonun adı Tanrı Parçacığı oluvermiştir. Parçacıklar spinlerine göre tam sayı ya da kesirli sayı olmalarına göre bozonlar ve fermiyonlar olarak ikiye ayrılırlar.
Higgs Bozonu Nedir? Ya da Tanrı Parçacığı
Peki, bu temel parçacıklara proton, nötron, elektron yani görünür düzeydeki maddeye, bu enerji yumağına kütle kazandıran neydi? Bu soru proton ve nötronların, elektronların yani maddenin Higgs Okyanusu denilen bir alanda bilinmeyen, görünmeyen, kütlesi olmayan bir hayalet parçacıkla etkileşime girip kütle kazanması şeklinde teoriler üretildi. 2012 yılında da Tanrı Parçacığı yani Higgs Bozonu nihayet CERN’de yıllarca süren deneyler sonucunda bulundu.
Higgs alanı, parçacıkların ivmelenmesine direnç gösterir bu ivme parçacıın türüne göre değişir. (örneğin bir topu fırlatmak) ve kütle ortaya çıkar. Fotonlar ise Higgs alanından hiç etkilenmezler. Higgs alanı bütün uzayı doldurmuştur. Higgs alanı olmasaydı maddede olmazdı ve her şey dağılır ve kütlesiz olurdu. Higgs Bozonu maddenin gizemini biraz daha çözüp, standart modelin yerini daha da sağlamlaştıracak. Sırada çözülmesi gereken karanlık madde ve karanlık enerji var.
Peter Higgs Kimdir
Tam adı: Peter Ware Higgs olan İskoç kuramsal fizikçi, şeklinde klasik bir başlangıç yapmak yeterlidir. Fakat Higgs Bozonu denildiği zaman hem kuram hem de Higgs’in kendisi epeyce bir önem taşır. Higgs Alanı’nın araştırılması için 10 milyar dolarlık bir yatırım yapılmış ve CERN’de araştırmalar yıllar boyu sürdü.
2012 yılında bütün gazeteler “Tanrı Parçacığı Bulundu” şeklinde başlıklarla dolup taştı. Tam olarak birkaç denemenin ardından bulunan yeni parçacığın Higgs Bozonu olup olmadığına karar verirmek ve kesin bir kanı için aylarca verileirn üzerinde çalışıldı. Nihayet 2012 yılı Tanrı Parçacığı yani Higgs Bozonunun bulunduğu yıl oldu. Peter Higgs, 2013 yılında Nobel Fizik Ödül’nü aldı.
Madde ve Parçacıkların Oluşumu
Madde dediğimizde aklımıza hemen atomlar geliyor. Atom ise elektron, proton, nötron ve kuarklardan oluşuyor. (simetri kuramına göre dana aşağı basamaklar da var Sting Kuramı iki boyutlu titreşen sicim benzeri bir yapıyı öngörür. Her farklı titreşim frekansı, bun frekanslara “renk” denilir, atom altın parçacıkların oluşumunu sağlar. Yaşamdaki her şey aslında titreşimden yani rezonanstan başka bir şey değildir))
Standart Model’de maddeyi bir arada tutan dört temel kuvvetten bahseder bunlar: Güçlü nükleer kuvvet (proton ve nötronların dağılmadan bir arada durmalarını sağlar) zayıf nükleer kuvvet (proton , nötron ve kuarkların etkileşimini sağlar, radyoaktif bozulmalara sebep olur), kütle çekim kuvveti (cisimlerin birbirine uyguladığı çekim kuvvetidir. Kütle arttıkça çekim kuvveti de ağırlık da artar) ve elektro manyetik ( elektronlar ile çekirdeği birbirine bağlayıp moleküllerin oluşumunu sağlayan)kuvvettir.
Kaynaklar
- Chiristophe Grojean, Higgs Bozonu Maddenin En Son Yapıtaşı
- Pauline gagnon, Herkes İçin Parçacık Fiziği Higgs Bozonu, Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’nı Anlamak
Yorumlar