Tanrının Öyküsü Robert Winston Kitap Özeti İncelemesi

Ana SayfaKitap YorumlarıPopüler Bilim Kitapları

Tanrının Öyküsü Robert Winston Kitap Özeti İncelemesi

Winston bu başyapıtında antik çağlardan başlayarak Tanrı inancını inceliyor

Deizm Nedir? İnsan Neden Deist Olur?
Kroyçer Kreutzer Sonat İncelemesi Yorumu
Zacharius Usta Kitap Yorumu, Konusu, İncelemesi, Özeti

Tanrının Öyküsü Robert Winston Kitap Özeti İncelemesi. Tanrı mı insanı? İnsan mı Tanrıyı yarattı? Kitabın alt başlığı oldukça etkileyici ifadeler içeriyor. Winston’ın kitabı, yıllar önce okuduğum ve kitaplığımdaki en beğendiğim kitaplardan biri. İnançlarımızı sorgulamak ve kıyaslamak çok önemlidir. Çünkü körü körüne inançlar, sorgulamadan kabullendiğimiz her şey bizi yeri gelince fanatik bir insan haline getirir. Değişik düşüncelere açık olduğumuzda gerçeğe daha çabuk ulaşabiliriz. Bu nedenle daha çok okumaya ihtiyacımız var.

Türümüz açısından yaşam doğumla ölüm arasındaki kısacık dünyevi isteklerden ibaret olmamalı. Düşünce olarak, biyolojik olarak daha üstün bir insan kozmik bir varlık olacaktır. Yapay zeka ile, makinelerle birleşen silikon bileşenler içeren bir insan türü artık bilim kurgu olmaktan çıktı. Geleceğin dünyasında insanlık inançlarını, dinlerini ve Tanrı’yı sorgulayaktır, bu kaçınılmazdır. Şimdi kitabın özeti ve incelemesine geçmek istiyorum.

Tanrının Öyküsü Robert Winston Kitap Özeti İncelemesi
Tanrının Öyküsü Robert Winston

Tanrının Öyküsü Robert Winston Kitap Özeti

Yaklaşık 500 sayfa olan kitabın ilk yayın tarihi 2005 yılı. Eski uygarlıkların tanrı inancı, insan kurban etmeleri; destanlar kitapta çok iyi anlatılıyor. Hristiyanlık ve İsa konularında da kitapta ayrıntılı anlatım mevcut. İnsan neden inanmak istemiştir? Tanrı inancı bir ihtiyaç mıdır? Tanrı inancı bir ihtiyaçtan dolayı inananlarca mı oluşturulmuştur? Gibi soruların dışında inancın ve ritüellerin de tarihini yazar geniş geniş anlatmış.  Mehdi inancı, Kabala, Yahudiler, Mısır inanışlarına kadar yazar Tanrı inancının izlerini sürüyor. Çok başarılı bulduğum kitaplardan biri. Tarih öncesi insanların neye inandıkları ve modern dünyada Tanrının yerini de zevkle okuyacağınıza eminim.

Kitabın İncelemesi ve Diğer Düşüncelerim

Yaratılış, dini inançlar neredeyse bütün toplumlarda ortak arayışa sahiptir. Bütün dinler birbirine benzer. Mayaların kutsal kitabı Popol Vuh, Avesta, Rigveda, Peygamber Enok’un kitabı, Babil Yaratılış Destanı, Sümer Destanları neredeyse şu anki kutsal dört kitap ile aynıdır. İnsanın yaratılışı, neden yaratıldığı gibi konular antik çağ metinlerinde “tanrılara hizmet için” şeklindedir. İnsan hepsinde çamurdan, kilden yaratılır.

Antik çağ metinleri, günümüzün dinlerinin kaynağı gibi gözükür. Mitoloji, destanlar, mağara resimleri, kil tabletler, diğer resimlemeler insanların tanrı inancına nasıl ulaştığını çok güzel anlatır. Dinin karşısındaki en büyük tehdit bilim olarak görülür. Bilim doğayı ve insanı açıklarken kesin delilleri sunar. Orta Çağ kilisesinin meşhur öğretilerini bilim birkaç yüz yılda yerle bir etmişti. Darwin Türlerin Kökeni ile onlarca yıldır tartışılan konuyu çözmüştü. İnsanın gelecekteki görevi belki de dünyadan evrenin kozmik bahçesine dağılmaktır. Şimdilik savaştan, yeme içmeden; iktidar sahibi olmaktan başka bir amacı olmayan insanın öyle kozmik amaçlar beklememek gerekiyor.

Yorumlar

WORDPRESS: 0