İnsan beyninin en gizemli yönü olan yaratıcılık özelliğini tanımaya hazır olun
Yaratıcı Tür Kitap İncelemesi ve Yorumu. Fikirler Dünyayı Nasıl Yeniden Yaratıyor? Alt başlığı bulunan David Eagleman kitabı. Yazarın mevcut en popüler üç kitabından biri. Diğer Eagleman kitapları için buraya dokunabilirsin. İtiraf etmeliyim ki bu kitap kitaplığımda neredeyse iki sene beklemiş durumdaydı. Kitaplığımın bilim rafları arasında gezerken bazen arada okumayı unuttuğum kitaplarla karşılaşıyorum. Galiba çok kitap satın alıyorum. Ama okumak beni her gün yeniliyor.
Yaratıcı Tür Kitap İncelemesi, Konusu ve Yorumu
İnsan kurduğu medeniyet ile yaptığı eşyalarla hiç bir türün yapamadığı işleri yaptı. Uzaya çıkan insan, atomu parçaladı; yaşama dair felsefeler üretti, dinler kurdu; ülkeler fethedildi, yeni ülkeler kurulup yıkıldı. İnsanlık hâlâ savaş, haksızlık, bir diğerini öteki görme, ahlaksız yöneticiler gibi yüzlerce sorunun içinde yaşıyor. Az gelişmiş ülkelerde ülke liderleri resmen ülkelerin bütününe el koymuş ve bütün kaynakları kendileri için kullanıyor.
Çocuklar, kadınlar, eş cinsel bireyler; kendi inancımızı paylaşmayanlar, inanmayanlar, fakirler hep haksızlığa maruz kalıyor. Her şeyin aslında beyinde bittiği apaçık ortada. Zihinsel bütünlüğümüzü sağlayamıyoruz. Bütün kötü yönümüzün yanında beynimizi iyi şeyler için de kullanabiliyoruz: yaratıcılık.
Kitapta insanın yaratıcı ve inşa edici yönünü görüyoruz. Kitabı okurken bambaşka bir insanlık göreceğiz. Zihnimiz, beynimiz adeta bir bilgisayar gibidir. Programlar, alt programlar, algoritmalar ile çalışır. Aslında bütün her şey dışarıda bir yerlerde değil, beynimizde var olur.
İnsanın yaratıcılığı, inşa etme yeteneği sayesinde içinde bulunduğumuz dünya var oluyor. Kullandığımız teknoloji, sanat, kitaplar, her gün kullandığımız tep telefonları, içinde yaşadığımız binalara kadar her şeyi zihnimizin yaratma kapasitesine borçluyuz.
Fikirlerimiz teknolojiye yön veriyor. Bir şeyi yaratırken zihnimizde hangi nörokimyasal olaylar oluşur? Pazarlama taktiklerinden tutun da ünlü edebiyatçılar, müzisyenlere kadar yeni şeylerin var olma aşamalarını okumak çok iyiydi. Kitapta kaliteli bilgiler var. Özellikle kitabın bir bakıma kişisel gelişim kitabı olduğunu bile düşünüyorum.
Yaratıcı fikirler konusunda teknoloji şirketlerinin ve sanatçıların adeta savaş verdiklerini söylemek yanlış olmaz. Yine kitapta yaratıcı düşünmenin aşamaları da veriliyor. Değişen dünya şartlarına, değişime yetişemeyenlerin yaratıcı düşünemeyenlerin ise ilerlemeyip tarih olduklarını da üzülerek okuyacaksınız. Renkli ve kaliteli baskılı, akıcı basit dili olan bir kitap. Sanat, resim, müzik, bilim, teknoloji, tıp gibi alanlarda nasıl bu kadar harikalar yaratan bir türüz? İşin sırrı her zaman beynimizde bitiyor.
- Kitap sayfa sayısı: 304
- Okuma süresi: 7 saat
- Yayıncı: Domingo Yayın evi
Yorumlar