Bilimde bilim kurgu edebiyatında ve sinemada zamanda yolculuk olasılığı
Zaman Makineleri Kitap Özeti İncelemesi. 99 yılında yazılmış bir kitap. Yazar Paul J. Nahin zamanda yolculuk ve zaman yolculuğu olasılıklarını anlatıyor. Zaten zaman yolculuğu konusunda bilimsel teoriler hiç değişmedi. Yerine yenileri de eklenmedi. Çocukluk yıllarımdan beri zaman konusu hep dikkatimi çekmişti. Merak ettiğim konular arasında zamanın neden geçtiği ve hep ileriye gittiği vardı? Zaman yolculuğu mümkün müydü? 10 yaşlarındayken en çok düşündüşüm ikinci konuydu. Diğer konu ise insanların neden bu kadar çok çeşitli dine inanmasıydı. Dört kutsal dinin olması bana tuhaf geliyordu. Hepsi kutsal ama hepsi birbirine adeta düşmandı. Her neyse bu konumuz dışında. Kısacası zamanın yapısı insan için bir gizem.
Kitap okumak aydınlıktır, daha fazla aydınlık için buraya dokunun.
Zaman Makineleri Kitap Özeti İncelemesi
Kitapta zamanda yolculuk konusu hem bilimde hem de bilim kurguda nasıl ele alındığı anlatılyıor. Edebiyat ve sinema zamanda yolculuk konusunda oldukça zengin bir içeriğe sahip. Tabii ki kitap 99 yılında yazıldığından sinemada zaman yolculuğu yakın zamanı kapsamıyor. Yine de çok genşş bir içerik var. Özellikle bilim kurgu klasikleri serisine dahil olan romanların incelenmesi çok etkileyici. Yazar onlarca kitabı okumuş. Özellikle Hepimiz Hortlağız kitabı Predestination adıyla sinemaya uyarlandı. Cinsellik paradoksu. Romanlardaki yani bilim kurgudaki zamanda yolculuk paradoksları da açıklanıyor. En çok kullanılan teknikler bazen bilimsel altyapısı olmayan fantastik zaman yolculukları ile uzay zaman büklülüyor. Zengin olmak amacıyla geçmişe yolculuk, geçmişi değiştirmek için geçmiş günlere gitmek en bilindik konular. Bir de suçluların saklanmak için geçmişe kaçması gibi bilim kurgu edebiyatının yapıtları inceleniyor.
Gelelim bilime. Kütle çekimi zaman yolculuğunda en önemli konulardandır. Kütle çekim dalgaları yakın zamanda keşfedildi. Uzay zamanın bükülmesi, kara delikler, kozmik sicimler bilinen teoriler arasında. Dördüncü boyut ve zamanın oku ise bilimsel teorileri zorluyor. Zaman neden hep tek yönde ilerler. Sebep sonuç ilişkisi ve sonuçlar sebeplerden önce gelebilir mi? Zamanda yolculuk paradoksları olmadan olmaz değil mi? Entropi, kuantum mekaniğinin zamanda yolculuk olasılıkları gibi konular da kitapta inceleniyor.
İncelemem ve Yorumum
Kısacası harika bir kitap. Zaman Makineleri bu konuda yazılmış en iyilerden. Fakat kitabın baskısı uzun yılardır yapılmıyor. Zaten bilime pek ilgi duymuyoruz. Oysa zihinsel aydınlığa ancak okuyarak ulaşacağız. Zhinsel dünyamız karma karışık. Hiç bir şeyi tolere etmiyoruz . tartışılmaz doğrularımıza sıkı sıkıya bağlıyız. Yaşamayı sadece nefes almak ve beslemnmek olarak biliyoruz. Zaman yolculuğu ise insan zihninin yakın zamanda keşfettiği bir durum. Bilimsel teorileri de hazır. Einstein’ın görelilik teorileri, Gödel’in teorileri, kara delikler, zamanın bize görece olduğunu ispatladı. Ama biz Homo Sapiens türü sabit fikirlerimizi bırakıp, düşünmenin ve gerçekliğin hatta inanışlarımızın bile görece doğru olduğunu kabullenemedik.
Kitap sayfa sayısı: 736 Okuma süresi: 26 saat Yayınevi: Arkadaş Kitabevi
Yorumlar