Distopya Romanları (Kitapları) Klasikler En İyiler

Ana SayfaKitap Yorumları

Distopya Romanları (Kitapları) Klasikler En İyiler

Aslında distopya kurgusu, onu kuranlar için ulaşılması gereken bir ütopyadır. İnsnalara hükmetmek, herkesin güç sahiplerinin innacına göre yaşaması, yaşam tartlarının kontrol altına alındığı,

1984 Romanı Alıntılar ve Konusu
Çocukluğun Sonu Arthur C. Clarke Özeti, Konusu, İncelemesi
Yer Açın! Yer Açın! Kitap Özeti Konusu İncelemesi

Distopya Romanları (Kitapları) Klasikler En İyiler. Distopik kurgular, distopya klasikleri romanlar ve en iyi kitapları hangileridir? Sorularının cevabını alacaksınız. Dünyanın kötüler tarafından yönetildiği kurgularda, t ek dünya devletinde insan her zaman kapana kısılmış, güç sahiplerinin oyuncağıdır. Özellikle klasik distopya romanlarının kurguladığı dünya, insanı korktsa da gerçek dünyamızda az çok karşılıklarını görür ve bu benzerliklere hayret ederiz.

Aslında distopya kurgusu, onu kuranlar için ulaşılması gereken bir ütopyadır. İnsnalara hükmetmek, herkesin güç sahiplerinin innacına göre yaşaması, yaşam tartlarının kontrol altına alındığı, düşünce özgürlüğünün olmadığı, herkesin sadece güç sahipleri gibi düşünmeye zorlandığı bir yer aslında o kurguyu oluşturanlar için ulaşılacak bir ütopyadır. Bu kurgu içinde yaşamak istemeyenler için, ezilenler, zulm görenler için durum böyle değildir.

Modern dünyadadevletler ne kadar içinde yaşayan yurttaşlara eşit koşullar sunarsa o ülkeler ilerleme kaydediyor. Bir ülkedeki her türden düşünce, her inançtan insan, her yaşam tarzı aynı ortamda temeldeki insani gereksinimleri için yaşarsa ve tabii ki yaşadıkları ülkeyi geleceğe taşımak amacındaysa bu ütopya ülklesi büyük ihtimalle ekonomik olarak, hak, adalet olarak ilerleyecek. Bugün buna örnek onlarca ülke var değil mi?

Distopya Romanları (Kitapları) Klasikler En İyiler

En ünlü ve klasik distopya romanları şunlardır: Biz (Yevgeni Zamyatin), 1984 (George Orwell), Cesur Yeni Dünya (Aldous Huxley), Kallokain, (Karin Boye), Fahrenheit 451 (Ray Bradbury.) Şimdi ayrıntılara geçelim. Klasikler ve diğer kitaplar için ayrıntılar ve daha fazlası için bağlantılar aşağıda.

Distopya Romanları (Kitapları) Klasikler En İyiler
Distopya Romanları (Kitapları)

1984, George Orwell

En çok bilinen distopyalardan biri de 1984. Uzun süren 9 yıl savaşları sonrasında dünyadski bütün devletler yıkılır. Okyanusya devletinin yöneticisi Büyük Birader hem dünyayı tehdit eder hem de ülkesinde adeta terör estirir. İnsanların sürekli ekranlrla izlenir. Düşünmek yasaktır. Devletin ve Büyük Biraderin yaskaladığı her şey suçtur. DEVAMI İÇİN BURAYA DOKUNUN.


Biz, Yevgeni Zamyatin

ilk Modern distopya kitabı sayılır. Devrim sonrası Velinimet adındaki dikdatör her şeyi yönetimi altına alır. İnsnalar çiftliklerde üretilir, düşünceleri kontrol için insnalara Soma adında bir uyuşturucu verilir. Velinimet ile 1984’ün Büyük Brader’i birbirine çok benzerdir. Romanda İntegral adlı geminin baş mühendisi D503 “Kayıt”lar tutarak nasıl başkaldırdığını, devrime karşı devrim planlarını anlatıyor. DEVAMI İÇİN BURAYA DOKUNUN.


Cesur Yeni Dünya, Aldous Huxley

Dünya tek devlet olarak 10 bölgeye bölünmüştür. Her bölgenin başında bir denetçi vardır. Romanın konusu Mustafa Mond’un Batı Avrupa denetçisi olduğu Londra’da geçer. Dünya devletinin dışında ayrı bölgede ise vahşiler yaşar. Vahşiler, dinlere inanırlar. Tek eşli ve seks yaparak çocuk sahibi olurlar. anne ve baba gibi aile yapısı vardır. Eskiden olduğu gibi yaşlanırlar, hastalanırlar ve ölürler. DEVAMI İÇİN BURAYA DOKUNUN.


Kallokain, Karin Boye

Çocukların 7 yaşından itibaren ailelerinden alınıp askeri eğitime gönderildiği, herkesin izlenip dinlendiği bir gelecekte ülke yönetiminin tek istediği insanların muhalif düşüncelerini öğrenmektir. Böylece komplolar önlenecek ve herkes devletin istediği gibi düşüncek ve yaşayacaktır. Kimyacı Kall, bulduğu yeşil bir ilaçla en gizli düşünceleri ortaya çıkarmayı başarır.


Fahrenheit 451, Ray Bradbury

Dünya devletleri savaşmış ve yeni devletler kurulmuştur. Fakat yeni bir savaş yine yoldadır. Devlet bütün propagandasını, kendi seçtiği programları, TV programlarını “duvar”larından izlerler. Sürekli jetlerin havalandığı ve uyumsuz evleri bombaladığı bir düzende insanlar evlerinin içine sıkışmıştır. Bu devlette ve düzende kitap okumak, bulundurmak yasaktır. Eski dünyadan kaşma her türlü kitap yasaktır. Okumak ve bulundurmak ölümle cezalandırılır. İtfaiyenin tek görevi kitapları bulup yakmaktır. Tabii ki bir itfaiyeci düzene karşı gelinceye kadar. DEVAMI İÇİN BURAYA DOKUNUN


Uzaktan Kumandalı Kız, James Tiptree Jr

Bütün dünya programlanmıştır. Haberlerde her şey saklanıyor ve sadece önemsiz olaylar konu ediliyor. Bütün iletişim kanallar kontrol altına alınmıştır. İnsanlar sadece şirketlerin istediklerini, verdiklerini alıyor ve başka bir şey istemeyecek şekilde programlanmıştır. Kuklalar ise çok ünlü kişiler haline getiriyor ve kuklalar üzerinden ürün yerleştirme yöntemi ile reklamlar yapılıyor. Kuklalar ve giyerse, neyi severse insanlar da onların aynını yapıyor. DEVAMI İÇİN BURAYA DOKUNUN.


Damızlık Kızın Öyküsü, Margaret Atwood

Yeni bir dünya savaşı sonrasında dünyada baskı hüküm sürer. Kadınlar damızlık kızlar, kırmızı elbiseler giyerler. Görevleri çocuk doğurmaktır. Romanda adını öğrenemediğimiz bir kız anlatıcıdır. Komutan dedikleri erkeklere çocuk doğurmak görevleridir. Gayrı kadınlar ise çocuk yapamayan ve kurallara uymayan kadınlardır. Ya yok edilir ya da kamplara gönderilirler. DEVAMI İÇİN BURAYA DOKUNUN.


Diğer distopya kitapları şu şekilde. Bütün kitaplara ulaşmak için buraya dokunun.

  1. Otomatik Portakal, Anthony Burgess (ayrıntılar burada)
  2. Yer Açın Yer Açın, Harry Harrison (ayrıntılar burada)
  3. Alaycı Kuş, Walter Tevis (ayrıntılar burada)
  4. Hayvan Çiftliği, George Orwell (ayrıntılar burada)
  5. Efendi Uyanıyor, H.G. Wells (ayrıntılar burada)
  6. Açlık Oyunları, Suzanne Collins

Yorumlar

WORDPRESS: 0